Nieuwe trap in huis?

Vind de beste trapspecialist voor uw nieuwe trap!

Gratis – Vrijblijvend

nieuwe trap zwevend

Nieuwe trap

Een nieuwe trap is een belangrijk onderdeel van uw woning en neemt een prominente plaats in. Trappen moeten van goede kwaliteit zijn, want er wordt meerdere malen per dag op gelopen. Daarnaast wilt u natuurlijk ook dat het er mooi uitziet. Laat u informeren door vakmannen en vergelijk vrijblijvend onze offertes om de voordeligste oplossing te vinden!

Start gratis offerteaanvraag!

Wanneer u verhuist of uw trap is aan vervanging toe, staat u voor de keuze om een nieuwe te kopen. Maar gaat u voor een houten, betonnen of metalen model? Welke soorten trappen zijn er? En wat kost een trap? Op deze pagina vind u alles over de kosten en de mogelijkheden bij het plaatsen van een nieuwe trap.

Wat kost een trap?

Wanneer u een nieuwe trap gaat kopen, wilt u natuurlijk weten wat de prijs is. Wat kost een trap? Over het algemeen zijn de prijzen voor het plaatsen van rechte trappen relatief het laagst. Het plaatsen van een spiltrap of trappen met 1 of 2 kwarten is wat duurder. In onderstaande tabel ziet u de gemiddelde prijzen voor nieuwe trappen.

Kosten trap in 2022

Soort trap Gemiddelde kosten per trap*
Rechte trap €1.000,-
Trap met 1 kwart €1.300,-
Trap met 2 kwarten €1.400,-
Spiltrap €1.300,-
Trapleuning €40,- tot €100,-
Trapmatten €20,- tot €65,- per traptrede
Trapverlichting €10,- tot €40,- per lichtpunt

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. De kosten kunnen per specialist verschillen.

Welke factoren beïnvloeden de kosten?

Bij het kopen en laten plaatsen van een nieuwe trap, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal keuzes die van invloed zijn op de prijs. Dit is vooral afhankelijk van het model waar u voor kiest en of u een open of gesloten trap wilt. Het soort materiaal, bijvoorbeeld een betonnen, houten of metalen variant, is ook van invloed. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om te kijken naar het aantal traptreden dat u nodig heeft in uw woning. Wilt u eventuele extra’s? Dan heeft dit ook impact op de kosten. Onder extra’s vallen bijvoorbeeld een trapleuning, trapmatten of trapverlichting prefereert.

Welk materiaal?

Het kiezen van een nieuwe trap is een behoorlijke investering waar een aantal zaken bij komen kijken. Zo ook het materiaal. U wilt dat het tijdloos is, van goede kwaliteit en dat het gemakkelijk in onderhoud is. Maar voor welk materiaal kiest u dan? Er zijn drie veelgebruikte materialen: hout, beton en metaal. Hout geeft een warme uitstraling, maar vergt relatief veel onderhoud. Beton heeft een goede weerstand bij brand en is relatief goedkoop. Metaal is sterk en is bij uitstek geschikt om te bekleden met andere materialen. De materiaalkeuze:

  • Hout
  • Beton
  • Metaal

nieuwe trap hout

Houten trappen

Het populairste materiaal voor een nieuwe trap is hout. Houten trappen vallen in de smaak omdat het gemakkelijk te bewerken is. Daarnaast is hout relatief licht van gewicht en is het verkrijgbaar in diverse kleuren. Wanneer het beschadigd is, is het eenvoudig weg te werken. Hout heeft een natuurlijke en warme uitstraling. Hierdoor past een houten variant nagenoeg in ieder interieur. Daartegenover staat wel dat hout wat onderhoud vergt en behoorlijk aan de prijs is. Houten trappen zijn de beste keuze als u een veilige, gemakkelijk beloopbare en stevige trap zoekt.

Metalen trappen

Metaal is een veelzijdige grondstof en wordt veel gebruikt om constructies te maken. Een metalen trap is ontzettend sterk, waardoor het mogelijk is een dunne constructie te creëren die minder ruimte in beslag neemt. U heeft als optie om de treden te bekleden met een ander materiaal, zoals hout, natuursteen of tapijt. Daarbij is een metalen variant ook onderhoudsvriendelijk en slijtvast. Het nadeel is dat metalen trappen lawaaierig kunnen zijn. Metalen trappen zijn de beste keuze als u een strak interieur heeft en een nieuwe trap zoekt die een lichte constructie heeft.

Betonnen trappen

Vooral de laatste jaren zijn betonnen trappen populair geworden. Beton is een relatief goedkope optie, is sterk en als er op gelopen wordt is dit niet te horen. Wanneer er brand uitbreekt, biedt een betonnen variant een goede weerstand. Een betonnen model hoeft geen beton-look te hebben, u bekleedt ‘m namelijk eenvoudig met een materiaal naar keuze. Beton wordt gepolijst, zodat er geen afwerking nodig is. Ook is beton slipbestendig en onderhoudsvriendelijk. Nadeel is dat beton behoorlijk gevoelig aan constructiefouten is die moeilijk te herstellen zijn en dat de bekleding vrij duur kan uitvallen. Betonnen trappen zijn de beste keuze als u een veilige trap zoekt, die relatief goedkoop is en onderhoudsvriendelijk is.

betonnen trap

Soorten trappen

Als het aankomt op de soorten trappen zijn er diverse varianten verkrijgbaar. U kunt denken aan een simpele rechte trap, een veelzijdige wenteltrap of een ruimte creërende zwevend variant. Maar ook een ruimtebesparende spiltrap of een open of gesloten model vallen onder de mogelijkheden. Welke nieuw trap u kiest hangt af van de ruimte die u heeft in uw woning en wat uw wensen zijn. De verschillende soorten zijn: