Metalen trap plaatsen?

Vind de trapspecialist in uw regio?

Gratis – Vrijblijvend

metalen trappen

Metalen trappen

Metaal is een steeds vaker gebruikt materiaal voor het maken van trappen. Een metalen trap is relatief goedkoop en het voordeel is dat het veel draagkracht heeft. Metalen of stalen trappen zijn uniek, worden echte blikvangers en zijn in ieder interieur toepasbaar. Bent u nieuwsgierig geworden naar de prijzen? Vraag dan vrijblijvend offertes aan en vindt de juiste trapspecialist.

Start gratis offerteaanvraag!

Als u een metalen trap in uw woning wilt plaatsen, is het natuurlijk handig om te weten welke type trappen er zijn, wat de voordelen van metaal zijn en uit welk materiaal u kunt kiezen. In onderstaande tekst vindt u meer informatie hierover.

Waarom een metalen trap?

De vraag waarom u een metalen trap zou moeten kiezen, is redelijk eenvoudig te beantwoorden. Metaal is ontzettend sterk en heeft daardoor een grote draagkracht. Dit zorgt ervoor dat er diverse constructies mee gemaakt worden, zoals overspanningen of rondingen. Metalen trappen zijn bovendien slijtvast en tijdens het belopen hoort u weinig tot geen lawaai. Het is een onderhoudsvriendelijk materiaal, want u heeft er geen omkijken naar. Daarbij is staal gemakkelijk te combineren met andere materialen. Metaal geeft uw woning een industrieel karakter en zorgt voor een open en luchtige uitstraling. De voordelen van metalen trappen zijn:

  • Grote draagkracht
  • Slijtvast
  • Geen lawaai
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Eenvoudig te combineren met andere materialen
  • Open en luchtige uitstraling

Materiaalkeuze

Welk materiaal u neemt voor een metalen trap is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur en het budget dat u in gedachte heeft. De meest gebruikte metaalsoorten voor het vervaardigen van een trap zijn inox, ijzer, aluminium en gegalvaniseerd staal. Elk van deze materiaalsoorten zijn goed voor gebruik in huis. Inox is strak, licht van kleur en sluit goed aan bij andere elementen zoals trapleuningen. Een alternatief voor inox is aluminium. Dit is goedkoper, maar vaak wel krasgevoelig. IJzer is meer industrieel en goedkoper dan inox. De prijzen van deze materialen zijn uiteenlopend. Inox is hiervan het duurste materiaal.

metalen trap

Welk model?

Er zijn verschillende soorten modellen metalen trappen. Welk model u kiest, hangt af van wat u prefereert. Een zwevende trap wordt vastgemaakt aan de muur of met stalen kabels aan het plafond. Het ziet er simpel en elegant uit, waardoor het lijkt alsof uw trap zweeft. De wenteltrap loopt in een spiraal omhoog en kan zo steil gemaakt worden als u wilt. Dit model is vaak ruimtebesparend. Zoldertrappen bestaan in twee vormen, een vaste of uitschuifbare vlizo trap. Met een vlizotrap verliest u geen ruimte. Met een buitentrap is het mogelijk om op een gemakkelijke manier niveauverschillen te corrigeren. Buitentrappen zijn er in veel soorten en kan gemakkelijk met aluminium gemaakt worden. Bijna alle trappen kunnen ook voorzien worden van een trapleuning, voor extra veiligheid. De verschillende modellen zijn:

  • Zwevende trap
  • Wenteltrap
  • Zoldertrap
  • Buitentrap

Zwevende trap

Bij een zwevende trap bevinden de treden zicht aan de ene kant in de muur of aan een trapboom. Hierdoor wordt een moderne en minimalistische stijl gecreëerd en lijkt het alsof uw traptreden zweven. Een zwevende trap oogt speciaal en kan met een balustrade uitgevoerd worden. Daarbij wordt er licht en ruimte in uw interieur gecreëerd. Metaal is een geschikte materiaalsoort, omdat het onderhoudsvriendelijk is en kleurvast. Het hoeft niet gelakt of vernist te worden.

Metalen wenteltrap

Een stalen wenteltrap, ook spiltrap genoemd, is een model dat ruimtebesparend is. Een wenteltrap is gemakkelijker en comfortabeler te belopen, omdat dit model minder steil is. De traptreden draaien namelijk in 180 graden om de spil, waardoor deze trap ook gemakkelijk in een klein trapgat past. Stalen wenteltrappen zijn vaak goedkoper dan trappen van hout.

Zoldertrap

Een zoldertrap is er in twee soorten, namelijk een vaste variant of de uitschuiftrap. Vaak wordt de uitschuiftrap gebruikt bij zolders die dienen als opslagruimte. Het voordeel is dat u deze eenvoudig opbergt zonder ruimte te verliezen. Zoldertrappen gemaakt van metaal komen steeds vaker voor. Staal heeft namelijk een speciale constructie met een hoge draagkracht, waarbij de belasting tussen de 150 en 200 kg is. Afhankelijk van het type metaal dat gebruikt wordt. Vaak worden de traptreden voorzien van een reliëf in de vorm van bobbels of strepen, zodat u niet uitglijdt.

Buitentrap van metaal

Metaal is een zeer geschikt materiaal voor buitentrappen. Dit komt omdat het licht en sterk is én u overbrugt er eenvoudig grote overspanningen mee. Daarnaast is staal onderhoudsvrij en gaat het levenslang mee. Vaak wordt metaal thermisch verzinkt of gaat er een poederlak overheen, zodat het beschermd is tegen weersinvloeden. Mogelijk is er wel enig contactgeluid bij het belopen, maar dit is ook afhankelijk van de constructie en de soort traptreden.

metalen leuning

Wat kost een metalen trap?

Wat de prijs voor een stalen trap bedraagt, hangt voornamelijk af van het model, de materiaalkeuze en de arbeid die verricht moet worden. Een rechte trap is bijvoorbeeld goedkoper dan een wenteltrap met bochten erin. En over het algemeen is de prijs van ijzeren trappen lager dan die van inox trappen. Inox is namelijk steviger, en daardoor duurder. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om de trap zelf te plaatsen, zodat u bespaart op de arbeidskosten. Dit is echter een zeer specialistisch werkje, waardoor u dit beter kunt uitbesteden aan een trapspecialist.

Besparen? Offertes vergelijken!

Wilt u geld besparen op het laten plaatsen van een stalen trap? Dan brengen wij u in contact met diverse trapspecialisten die dit voor u willen doen. Vul het offerteformulier in en vergelijk deze met elkaar. Zo bespaart u geld!