Trap laten zandstralen?

Vind de beste vakman voor uw trap!

Offertes aanvragen
trap zandstralen

Zandstralen trap

Heeft u het zandstralen van uw trap wel eens overwogen? Bij het renoveren van trappen is zandstralen dé manier om oude afwerkingslagen zoals verf, vernis of beits te verwijderen. Uw trap wordt weer als nieuw, in een fractie van de tijd die schuren zou kosten. Overweegt u het toepassen van deze techniek? Bent u benieuwd naar de werkwijze van trappenmakers? Of wilt u een overzicht hebben van de prijs voor het zandstralen van uw beuken of eiken trap? Wij adviseren u graag over het renoveren van uw trapbekleding. Wij zijn een netwerk van trappenmakers werkzaam door heel Vlaanderen. Vraag vrijblijvend offertes aan op onze offertepagina en vergelijk de prijzen voor het zandstralen van een trap.

Wat is zandstralen precies?

Door middel van zandstralen kunnen oude, hardhouten trappen die vernist of geverfd zijn hun originele houtstructuur weer terug krijgen. Bij deze straaltechniek wordt een straalmiddel, zoals mineraalzand of keramische parels, onder hoge druk op een houten oppervlak gespoten. Het straalmiddel dringt door de hoge druk door tot alle kieren en hoekjes, zodat alle aanwezige oude lagen worden afgeschraapt, ook op de moeilijk bereikbare plekjes. Het hout krijgt hiermee zijn oorspronkelijke structuur weer terug, de nerven zullen weer zichtbaar worden. Ook uw leuning of baluster kan op deze manier gezandstraald worden. Het stralen van hout wordt ook toegepast voor de renovatie van meubels, deuren, vloeren en eikenhouten keukens.
diverse houtsoorten zandstralen

Geschikte houtsoorten

Niet alle houtsoorten zijn geschikt om gezandstraald te worden. Alleen hardere houtsoorten zoals beuken of eiken zijn bestand tegen deze straaltechniek. Bij zachtere houtsoorten, zoals bijvoorbeeld dennenhout, ontstaan er door het stralen snel groeven in het hout door de hoge druk, waardoor het hout onherstelbaar beschadigd raakt.

Hoe ziet het proces er uit?

Het proces van het zandstralen van een trap neemt enkele dagen in beslag. Allereerst moet de ruimte waar gezandstraald gaat worden nauwkeurig worden afgeplakt. Dit is belangrijk om schade aan omliggende muren en vloeren te voorkomen. Daarnaast voorkom je dat vrijgekomen stof van het stralen in aanpalende ruimtes belandt. Een volgende stap is het testen op een onopvallend deel, om vast te stellen welk straalmiddel nodig is voor de houtsoort in kwestie. Ook de straaldruk wordt hier bepaald. Vervolgens begint het zandstralen. Elke centimeter wordt nauwkeurig gestraald met een zekere afstand tot het houtoppervlak. Tussendoor wordt de straaldruk ook nauwkeurig in de gaten gehouden. Hoe lang het stralen duurt is afhankelijk van de aanwezige afwerkingslaag of -lagen. Verf is bijvoorbeeld een stuk lastiger te verwijderen als vernis of beits. Bij een geverfde trap zal het stralen dus een langere tijd in beslag nemen. Gemiddeld genomen duurt het voorbereiden en stralen gemiddeld 2 dagen. Daarna moet de trap dan nog afgewerkt worden.

Goede straaltechniek

Om tot een goed resultaat te komen, is het belangrijk dat er bij het stralen de juiste straaltechniek wordt toegepast. Het gebruik van de juiste straaldruk en het juiste straalmateriaal is hierbij van belang. Mocht uw wenteltrap ornamenten of houtsnijwerk bevatten, dan geldt hiervoor een andere techniek dan voor de vlakke traptreden. De traptreden kunnen onder normale druk gestraald worden, maar de ornamenten of het houtsnijwerk hebben een lagere straaldruk nodig om te komen tot een goed resultaat. Voor een fijne afwerking van hout kunnen fijne glasparels gebruikt worden als straalmateriaal, maar voor het stralen van sterk hout zoals eikenhout is mineraalzand heel geschikt. Tenslotte is een goede afstand van de straalmond tot het te stralen oppervlak is essentieel voor een goed resultaat.
hout oliën of vernis aanbrengen

Afwerking van de gezandstraalde trap

Na het zandstralen van een trap komt de afwerking. Eerst moet het hout licht opgeschuurd worden. Daarna is het hout klaar voor de nabehandeling. Met olie, vernis of verf wordt de trap afgewerkt. U kunt dit zelf doen, maar de zandstraalder kan de afwerking ook voor zijn rekening nemen. Hij kan u ook adviseren over de verschillende mogelijkheden van afwerking. De trap kan behandeld worden met vernis of olie, waarmee het hout een beschermende laag krijgt zodat het niet beschadigt. Vernis beschermt hout tegen intensief gebruik, vergt weinig onderhoud en heeft een neutrale kleur. Olie geeft een natuurlijke uitstraling, verdoezelt oneffenheden en is eenvoudig bij te werken. Met een kleurolie kunt u bovendien uw trap een bepaalde houttint meegeven. Verven is ook een optie, als u de trap wilt laten aansluiten op uw interieur. De door het stralen zichtbaar geworden houtstructuur verdwijnt wel weer als u er voor kiest om het hout te laten verven.

Prijs zandstralen trap

De kostprijs voor het zandstralen van trappen is van een aantal factoren afhankelijk. Allereerst speelt de huidige afwerking van de trap een rol. Als het houten oppervlak is afgewerkt met een aantal lagen verf, dan neemt het stralen meer tijd in beslag dan wanneer er een enkele laag olie of vernis op zit. De grootte van de trappen en de mate van bereikbaarheid zijn ook van invloed op de kostprijs van zandstralen. De meeste zandstraalders werken voor prijsindicaties met een prijs per m². Gemiddeld genomen komt de kostprijs voor traprenovatie door middel van zandstralen uit op een bedrag van € 30,- tot € 40,- per vierkante meter. In overleg met de trapspecialist kunt u eventueel wel wat besparen op de kostprijs voor de renovatie door zelf de voorbereidende werkzaamheden voor uw rekening te nemen. Ook het zelf afwerken van het hout kan schelen in de prijs voor de renovatie.

Benieuwd naar de prijzen en mogelijkheden?

Vraag gerust vrijblijvende offertes aan. De specialisten zandstralen uw trap tegen scherpe prijzen!

Offertes aanvragen

trap zandstralen prijs

Zelf trap zandstralen of uitbesteden?

Traprenovatie: een mooie doe het zelf klus of te specialistisch voor de hobbyklusser? Natuurlijk kunt u er voor kiezen om uw traprenovatie zelf uit te voeren. Maar zandstralen is een gespecialiseerde techniek die erg nauw luistert. Goede kennis van hout, de straaltechniek en -materialen is essentieel om te komen tot een goed resultaat. Als u het stralen uitbesteed aan een van onze specialisten bent u verzekerd van een goede uitkomst. Onze specialisten bekijken van te voren altijd uitgebreid welke techniek het meest geschikt is voor uw situatie. Ze proberen het stralen uitgebreid uit, zodat u er zeker van kunt zijn dat ze een goed resultaat opleveren. Daarnaast verzorgen zij al het voorbereidende werk voor u, zodat de stofoverlast beperkt wordt en u zo min mogelijk overlast heeft van de werkzaamheden.

Besparen? Vrijblijvende offertes!

Is uw wenteltrap, zoldertrap of spiltrap aan renovatie toe en denkt u er na om een trappenexpert in te schakelen? Twijfelt u tussen het vernieuwen van trapbekleding en het zandstralen van uw houten trapoppervlak? Bij ons bent u hiervoor aan het juiste adres. De specialisten uit ons netwerk van trappenexperts zijn u graag van dienst. Vraag via onze offertepagina vrijblijvend verschillende offertes aan van trappenexperts uit uw regio. Wist u dat tot wel 40% op de prijs van de klus kan besparen door de verschillende offertes van specialisten uit uw regio naast elkaar te leggen? Thuis vergelijkt u rustig de verschillende prijsopgaven en kiest u de trapspecialist die het beste aan uw wensen voldoet.

Offertes aanvragen